Адвокат Светослав Казаков - адвокат по застрахователно право

Въпрос, зададен от: Хрис Стефанова

Въпрос

Здравейте, бих желала да се консултирам с Вас по повод кражбата на автомобил. Вечерта на 1-ви с/у 2-ри октомври тази година ми откраднаха джипа - Audi Q5. Вечерта бях навън с приятели и тъй като пих 1-2 чаши вино, го оставих на паркинга до ресторанта, а аз се прибрах с такси. Джипът се застрахова от няколко поредни години при един и същ застраховател. Досега винаги са правили оглед и заснемане, когато подновявам полицата, но последния път ми казаха, че нама нужда, въпреки, че аз изрично попитах дали не трябва и тази година да мина оглед и да снимат автомобила при сключването. След кражбата заведох щета, по която застрахователя постанови отказ поради това, че автомобилът не е минал оглед и занснемане. Какво да правя, възможно ли е такъв отказ да се обори пред съда?

Отговор

Здравейте, 

за да бъде един отказ основателен, то следва обстоятелствата, поради които е отказано плащане на застрахователно обезщетение, да са значителни с оглед интереса на застрахователя. Такива, според съдебната практика, са тези обстоятелства, които са в причинна връзка с настъпилото застрахователно събитие или са препятствали възможността на застрахователя да установи обстоятелствата при които е настъпило застрахователното събитие и размера на причинените вреди. Извършването на оглед не може да се счете за обстоятелство, което е значително с оглед интереса на застрахователя, порад което и такъв отказ трудно може да се приеме за основателен.

Следва също да се посочи, че извършването на оглед, според Общите условия е задължение, не на засрахования, а на застрахователя. Затова няма как застрахователят да се освободи от отговорността си за плащане на застрахователно обезщетение, на база на собственото  си бездействие.  

Поздрави!

Адвокат Светослав Казаков - адвокат по застрахователно право и застрахователни дела

Facebook resize