Адвокат Светослав Казаков - адвокат по застрахователно право

Въпрос, зададен от: Lyuba Panayotova

Въпрос

Здравейте адвокат Казаков, бих искала да се консултирам с вас по повод на едно ПТП, в което участвахме аз и майка ми. Случаят е следният: С майка ми пътувахме с моята колата по бул. Цар Борис III, като в района на пазара "Красно село" едно такси ми отне предимството и ни блъсна странично. При удара пострада по-тежко майка ми, тъй като тя се возеше от страната, от която ни удари таксито. Има няколко счупени ребра, счупена ключица и изкълчване на раменната става. Аз също пострадах, но по-леко - рана на главата, и натъртвания по тялото. На място дойде полиция и ни тестваха за алкохол, като на мен ми отчете дрегера 0,6 промила. Въпросът ми е към кого следва да се обърне майка ми за да получи някакво обезщетение? И също искам да попитам, аз имам ли право на обезщетение, след като съм била с алкохол?

Благодаря Ви предварително за отделеното време и Ви пожелавам весело посрещане на новата година!

Отговор

Здравейте,

Майка Ви има право да получи застрахователно обезщетение за неимуществени вреди - претърпените болки и страдания, вследствие на причинените при катастрофата травма. Също така има право на застрахователно обезщетение и за имуществени вреди - разходите за лечение. Това обезщетение се изплаща от застрахователя на виновния за ПТП-то водач. Ако бъде призната вината на водача на таксиметровия автомобил, то мака Ви може да предяви претенцията си за заплащане на застрахователно обезщетение за неимуществени и имуществени вреди към неговия застраховател по застраховката гражданска отговорност на автомобилистите. 

Това, че Вие сте употребила алкохол не Ви прави автоматично виновна за произшествието, тъй като за да имате вина, е необходимо да се установи причинна връзка между употребата на алкохол и настъпване на произшествието. Поради това, Вие също имате право да получите застрахователно обезщетение за причинените Ви неимуществени и имуществени вреди, включително повредите по автомобила Ви. 

Поздрави!

Адв. Светослав Казаков

Facebook resize